A kosár tartalma:

Az ön kosara még üres. Pénztár
Üdvözöljük áruházunkban! Vásárolt már nálunk? Belépés Regisztráció

Kutyaeledel Választás

Az a jó kutyaeledel, aminek szinte minden összetevőjét Te magad is szívesen megennéd!

Izgalmas történet a fiúról, a kutyáról és a Titokzatos eleségről.

Hogy hogyan szerezz magadnak egy igazi rajongót, egyúttal óvd meg kutyád egészségét, és előzd meg a betegségek kialakulását? Ilyen egyszerűen: Gondolkodtál már azon, hogy mi történne, ha nem ennél semmi mást csak zsíros kenyeret? De abból azért jó sokat? Úgy bizony, előbb utóbb igen terebélyesre nőnél, utána pedig elkezdenének megjelenni rajtad a különböző hiánybetegségek furcsa tünetei.
No, jó, hogy nem szereted a zsíros kenyeret. Akkor legyen a példánk párizsis vajas kenyér. Hmm. Ez már jobban hangzik, van benne valami bizonytalan eredetű hússzármazék is, gabona, és zsiradék. Tökéletes! Igen, tökéletes ahhoz, hogy a szervezeted csupa olyan táplálékot kapjon, aminek alig néhány százalékát tudja feldolgozni, viszont annál jobban hizlal.
Szóval, szeretnéd, ha egész életedben csak párizsis vajas kenyeret ehetnél?
Ugye nem?
Hát lesújtó hírünk van! A kutyáknál sincs ez másként!
Sok kutya szaláminak keresztelt csodaelemózsia, vagy agyon reklámozott, tömérdek marketingköltséggel terhelt száraztáp olyan kevés tápanyagot tartalmaz, mint ami egy borsószemnyi színhúsban van.
Ezek a kutyakaják nem tesznek mást, mint takaros zsírpárnákat növesztenek kedvencedre, de az éltető energiát nem biztosítják a boldog szaladgáláshoz, kiegyensúlyozott csaholáshoz.
Hát nem megéri akkor inkább megvenni azt a borsószemnyi színhúst?
Egyik barátunkat nem mindennapi névvel áldotta meg a sors. Úgy hívják, hogy Huba. Nos, Hubáról annyit érdemes tudni, hogy imádja a kutyákat. És a kutyák is imádják őt. Most épp egy nagyon bájos keverék kutya tulajdonosa, aki igen bolondos egy állat. Olyan németjuhász szerű, biztos el tudod képzelni.
Hát nyilván azért, hogy ne ő szenvedjen egyedül ebben az életben, Huba a kutyájának is különleges nevet adott, ami nem más, mint Pirítós.
Pirítós nagyon édes kis kutyus, aki én mondom sose fog felnőni. Nem gondoltam soha, hogy ilyen lehet, de habár már kutyaévei közepén jár, még mindig olyan kölyökképe van. Viszont a kölyökképe ellenére figyelemreméltó intelligenciával rendelkezik.
A napi tréning során Huba szeretett mindig újabb és újabb praktikusságokat megtanítani neki. A sikeres tréning érdekében természetesen mindig jutalomfalat járt a jól elvégzett feladatokért. Pirítós az igazán megérdemelt munka eredményeképp mindig a Titokzatos eleséget kapta. Egy megfelelő összetételű, finom és tápláló csemegét!
Mindig csak egy falatot. De mivel volt olyan nap, hogy akár egy órán keresztül is játszadoztak és tanultak, egy intenzív hét után Huba arra lett figyelmes, hogy egyre kevésbé fogy az esti kutyakaja a tálból, ugyanakkor kutyája szőre egyre selymesebb, csillogóbb, szeme tiszta és még a megszokottnál is vidámabb. És egyre jobban ment neki a tanulás.
Pirítós a normál táplálékadagjánál jóval kevesebb mennyiségű Titokzatos eleségből fedezni tudta a fejlődéséhez szükséges tápanyagokat!
Így Huba végül úgy döntött, teljesíti kedvence kívánságát, és áttért a Titokzatos eleséggel történő táplálásra. Pirítós azóta is rajongva teljesíti Huba legtöbb kívánságát.
És hogy mi is volt ez Titokzatos eleség? Hamarosan megtudod!
Olvass tovább figyelmesen, mert most kezd csak igazán érdekes lenni!
Pirítós gazdája ugyanis egy titokzatos, 10 pontos lista alapján választotta ki a megfelelő eleséget, melyet rövidesen veled is megosztunk!
Ha Pirítós beszélni tudott volna, bizony nagyon szívesen mesélt volna Hubának arról, ami a szervezetében lezajlott az értékes táplálék bevitelének köszönhetően.
De mivel Huba mindig is utálta a sok tudományos rizsát, ezért bölcs és intelligens kutya révén tekintetével a 10 legfontosabb tanácsot közvetítette a gazdija felé, amire legyen különös figyelemmel, amikor kutyatápot választ neki:

1. Általános igazságság sajnos kedves Huba, hogy a nagyon olcsó tápok nem készülnek olyan túl jó alapanyagokból, emiatt az ár lehet egyfajta kiindulási alap. Olcsó húsnak híg a leve!

2. Kedves Gazdám, a legfontosabb, hogy mindig olvasd el a címkét az összetevőkről. A kutyatápok összetevőinek felsorolásakor, a hatályos előírásoknak megfelelően az összetevőknek mennyiségi sorrend szerint kell következniük. Az van tehát a lista elején, amiből a táp többet, a lista végén pedig, amiből kevesebbet tartalmaz.
Ezt Morzsi mondta nekem a minap, amikor együtt pisiltünk a fánál.

3. E mellett, az egy ajtóval odébb lakó barna vizsla, azaz Frakk szerint a megfelelő kutyatáp kiválasztásánál figyelemmel kell lenni az összetevők minőségére, mennyiségére. Ha biztos akarsz lenni benne, hogy megfelelő tápot adsz nekem, a felnőtt ebnek, a táp tartalmazzon legalább 18-20%-ban fehérjét és 8-13%-ban zsírt. A fehérje minőségi forrásból kell, hogy származzon!

4. A kutyák különböző életszakaszokban eltérő összetételű táplálékot igényelnek. Ezt a tanácsot, a bölcs öreg Dobermann osztotta meg velem, amikor összevesztünk a játszótér mellett azon a talált csonton. A kiskutyák, nagyobb méretű kutyák vagy az aktívan mozgó fajták mind más mennyiségű fehérje vagy zsír szükséglettel rendelkeznek.

5. Ahhoz, hogy megalapozott döntést hozhass, tudnod kell, hogy mely hozzávalók jobbak. Ha megnézed a termék címkéjét, az alábbi összetevőket keresd: csirkehús, pulykahús, hal, rizs, krumpli, birkahús, napraforgóolaj, zöldségek. A jó kutyatáp első 4 összetevője ne valamilyen típusú mag legyen, hanem hús vagy fehérje. Vitaminok és zsírsavak szintén jó összetevők: az E vitamin, omega 3 és 6 zsírsavak. Ezek nagyon fontosak az egészséges bőröm és bundám érdekben.

6. Arról is győződj meg, hogy az elsődleges összetevő hús, és nem egyéb származék. Ha például csak csirke szerepel a címkén, mint fő összetevő, akkor a csirke alatt minden csirkerészt értenek. Ez tartalmazza tehát a bőrt, a lábat, azaz a nem teljes értékű tápanyagokat is. Ellenben, ha csirkehús szerepel, akkor csak a valóban fehérje dús, tápláló részeket. Ez biztosítja azt, hogy megfelelő mennyiségű fehérjét kapjak, ne melléktermékeket.
És azt is, hogy engem irigyeljen minden kutya lakótelepen.

7. A következő összetevőket NEM szeretném viszontlátni a kajámban: fehérje, amely főként az alábbi elemekből nyerődik: kukorica, csirke melléktermékek, szója, glutén. Ezeket nehéz megemésztenem, és ha hosszú távon ezzel táplálsz, rosszul leszek. A cukor szintén kerülendő. Tartósítószert látni sem akarok.

8. Hiszed vagy nem, egy kölyök Labradortól is tanultam valamit. Csirkés, vagy csirke ízű nem feltétlenül jeleni azt, hogy valóban tartalmaz értékes tápanyagokat az adott termék. Ugyanez elérhető egy gyenge minőségű alapanyagokat felsorakoztató tápból, mesterséges ízfokozó alkalmazásával.

9. A minap olyan korán keltünk, hogy nem volt lenn senki a téren, csak az a furcsa macska. Nos, a következő jó tanácsot tőle hallottam, így meg is jegyeztem a nevét, Fehérgallérosnak hívták, szavai így hangzottak: A konzervkaják 90%-a víz, azaz konzervkaját venni felesleges pénzkidobás! Víz a csapból is folyik! A szárazeledelek sokkal koncentráltabb mennyiségben tartalmazzák a szükséges tápanyagokat!

10. Amikor már azt hittem ennél okosabb nem lehetek, egy díjnyertes Basset Hound, Vilmos tisztelt meg információjával. (Őszintén szólva, akkor találkoztunk, amikor figyelmetlenül bóklászva véletlenül ráléptem a fülére.)
- Pirítós - szólt hozzám - a tápok esetében az alábbi összetétel-arányok számítanak ideálisnak:
- nyersfehérje: 18-20%
- nyerszsír: 8-13%
- nyersrost: 2-4%
- nyershamu: 4-8%
Mindjárt tényszerűen is eláruljuk, hogy a sok-sok féle kutyaeledel közül melyik bizonyult a fenti szempontok alapján a legjobbnak, de előbb, ha szeretnéd, még olvashatsz róla kicsit "tudományosabban" is, hogy mely tápanyagok miért fontosak a kutyának! A kutya számára az az ideális étrend, amelyben kiegyensúlyozottan és megfelelő arányban szerepelnek a fehérjék, a szénhidrátok, a zsírok, a vitaminok, az ásványi anyagok és a rostok. Amennyiben az egyik vagy másik túlsúlyba kerül, az elhízást, fogyást, betegségeket és más egészségügyi problémákat okoz.

1.) Fehérjék: A fehérje a növekedéshez, regenerálódáshoz szükséges. A fehérjék felelősek az izomzat erősítésért, a növekedésért. Sok fehérjét találunk az alábbi élelmiszerekben: hús, tojás, hal, állati belsőségek. A fehérje lehet állati vagy növényi eredetű, de a növényi fehérjékből bizonyos összetevők hiányoznak, ami a megfelelő fejlődéséhez kell az állatnak. Az állati és a növényi fehérjéket összehasonlítva megállapítható, hogy az állati forrásból származó fehérjéket a kutya szervezete könnyebben megemészti, közel 90-95%-ban hasznosítani tudja. Ez az arány a növényi fehérjék esetén csupán 60-70%.
A fehérjehiányra utalhat a matt szőrzet, kevesebb testsúly. Mindig nézzük meg, hogy milyen forrásból származik az adott fehérje, azaz milyen minőségű fehérjét tartalmaz a táplálék. A fehérjék százalékos arányának feltüntetése a csomagoláson, még nem jelenti azt, hogy az adott táp megfelelő számunkra. Sokféle forrásból, különböző összetevőkből kinyert fehérjéknek ugyanis más és más a hasznosíthatósága az állat számára. Pl. ha az adott tápban található 20% fehérje, de ez állati melléktermékekből nyerték ki, akkor a kutya közel sem tud ennyit felhasználni belőle, mintha ugyanez a százalék csirkehúsból lett volna kivonva. Kiváló minőségű fehérjeforrás a tojás, ezt követi a hús és a hal. A sort a növényi fehérjék zárják.

2.) Zsírok: Energiát adnak, ragyogó bunda és egészséges bőr elérésében nagy szerepük van. Ízletesebbé teszik a táplálékot, és elősegítik a zsírban oldódó vitaminok felvételét.
Amikor a zsírokról esik szó, meg kell említenünk az Omega 3, illetve az Omega 6 zsírsavakat. Az Omega 6 fontos az egészséges bőr, a szőrzet és az izomzat fejlődésének érdekében. Emellett segíti az idegrendszer működését, és biztosítja a szem és a látás élességét. Az ideális az, ha a táplálékban egymáshoz viszonyítva 1: 5 arányban találhatóak meg, így megfelelően tudnak hasznosulni. Érdekes adat, hogy a napraforgó olajnak magas az Omega 6 tartalma, ugyanakkor Omega 3 zsírsavat egyáltalán nem tartalmaz. Magas Omega 3 zsírsav tartalom a halakból származó zsírokban található meg.

3.) Ásványi anyagok: A fogak és a csontok egészségét a kalcium, a foszfor, és a magnézium biztosítja. Emellett az alábbi ásványi anyagok azok, melyekre szüksége van a kutyának: kálium, ólom, vas, cink, jód, króm, nikkel, nátrium, klór, kobalt, mangán, molibdén, jód, króm, szelén.

4.) Vitaminok: A fogak és a csontok egészségét a kalcium, a foszfor, és a magnézium biztosítja. Emellett az alábbi ásványi anyagok azok, melyekre szüksége van a kutyának: kálium, ólom, vas, cink, jód, króm, nikkel, nátrium, klór, kobalt, mangán, molibdén, jód, króm, szelén.

5.) Rostok: A rostok segítik elő a jó emésztést. Rizs, zab és más növényekben, gyümölcsökben találkozhatunk vele.

6.) Szénhidrátok: A szénhidrátokból nyeri ki a kutya az éltető energiát. A rizs-, és a zab kiváló szénhidrát-forrás. Ugyanakkor manapság több szakértő megkérdőjelezi, hogy szüksége van a kutya szervezetének szénhidrátra, ennek megfelelően a prémium kutyatápokban gondosan figyelnek rá, hogy megfelelő százalékban szerepeljenek, illetve találkozunk szénhidrátmentes termékekkel is.

Mint Pirítós és Huba történetéből, valamint az összetevők fontosságából is láthatod, nagyon sok szempontot kell mérlegelni, és hosszú időbe telik, míg megtalálod a kutyád számára megfelelő táplálékot!

Hogy segítsünk neked a választásban, gondosan megvizsgáltuk a különböző kutyatápokat, és a következő sorokban kutatásunk eredményét olvashatod:

Az imént bemutatott elvek mentén kiválasztott kimagasló minőségű kutyatápot ajánljuk most figyelmedbe, ami amellett, hogy prémium kategóriájú, számodra is megfizethető!